از او به عنوان تنها رهبر ارکستر زن ایرانی ساکن ایران و یکی از اولین بانوان ایرانی در زمینه رهبری ارکستر نام برده می شود. " در جهانی که آدم ها از امکانات اولیه زندگیشان هم محروم هستند نمی توان گلایه دیده نشدن کرد"
نزهت امیری در 22 آذر 1339 در اهواز متولد شد. در کودکی با ساز «ملودیکا» متعلق به برادر بزرگترش با موسیقی آشنا شد بی اینکه معلمی داشته باشد تلاش کرد تا ملودی ها را کپی کند و پس از مدتی قطعات موسیقی را از طریق شنیدن با این ساز می نواخت.
تنها رهبر ارکستر زن ایرانی رهبری ارکستر نزهت امیری «ملودیکا»
از او به عنوان تنها رهبر ارکستر زن ایرانی ساکن ایران و یکی از اولین بانوان ایرانی در زمینه رهبری ارکستر نام برده می شود. " در جهانی که آدم ها از امکانات اولیه زندگیشان هم محروم هستند نمی توان گلایه دیده نشدن کرد"
نزهت امیری در 22 آذر 1339 در اهواز متولد شد. در کودکی با ساز «ملودیکا» متعلق به برادر بزرگترش با موسیقی آشنا شد بی اینکه معلمی داشته باشد تلاش کرد تا ملودی ها را کپی کند و پس از مدتی قطعات موسیقی را از طریق شنیدن با این ساز می نواخت.در نوجوانی کتاب «چگونه از موسیقی لذت ببریم» ترجمه ی «پرویز منصوری» را خواند با وجود آنکه چیز زیادی از آن سر در نمی آورد، اما از خواندنش لذت بسیار زیادی می برد. فکر میکرد تا زمانی که بتهوون و استاد دهلوی آهنگسازی کرده اند، چرا من باید این کار را انجام دهم؟
در 13 سالگی به تهران آمد. اولین معلم موسیقی او، معلم پیانو میری بود. پس از آن به کلاس های «پرویز منصوری» راه یافت پرویز منصوری به ایشان گفتند:" من دو نوع شاگرد دارم، یکی شاگردان که هزینه ی کلاس را می دهند و خیلی هم گران است و شاگردانِ دیگری که خیلی منظم سر کلاس می آیند و سخت تمرین می کنند، خودت انتخاب کن می خواهی جزو کدام دسته باشی؟" سال ها از آموزش های ایشان در زمینه تئوری موسیقی، هارمونی، کنترپوان و ارکستراسیون بهره بردند. «محمدرضا درویشی» در زمینه فرم و آنالیز و «هوشنگ کامکار» در زمینه سلفژ از دیگر استادان او بودند.
پس از پایان تحصیلات متوسطه،زمان دانشگاه رفتنش با انقلاب فرهنگی هم زمان شد و به همین علت فرصت نکردتا فعالیت هنری اش را به طور رسمیدر حوزه موسیقی انجام دهد .
او از سال 1358 یادگیری ساز «سه تار» را نزد «فرخ مظهری» آغاز و پس از آن نزد «حسین علیزاده» پی گرفت و در سال 1368 به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و دوره کارشناسی موسیقی را نزد استادان موسیقی از جمله «فرهاد فخرالدینی» به پایان رساند. امیری با پیشنهاد «شریف لطفی» تحصیلات عالی موسیقی خود را پی گرفت و در سال 1382 در مقطع کارشناسی ارشد رشته آهنگسازی از دانشگاه هنر فارغ التحصیل شد. سپس زیرنظر حسین دهلوی به تدریس دروس «تلفیق شعر و موسیقی» وی و همچنین «مبانی و اصول اجرا» و «آواز جمعی» در همان جا مشغول شد.
او سال ها به عنوان معلم موسیقی، در زمینه آموزش موسیقی کودکان نیز فعالیت نموده و در این زمینه، متد آموزش موسیقی به کودکان را گردآوری کرده است.ایشان در زمینه ی موسیقی بسیار مستعد و فعال هستند و معتقد هتند " خوابیدن یعنی تلف شدن عمر " و این را باور داشتند که "یک آهنگساز بزرگ نمی تواند به مقامِ والایی برسد مگر اینکه انسانیت خودش را هم حفظ کند "
ارکستر ملی ایران به مدیریت هنری و رهبری دائم فریدون شهبازیان کنسرت خود را به رهبری مهمان نزهت امیری بانوی موزیسین ایرانی در تالار وحدت برگزار کرد.در این کنسرت که این بار بدون خواننده و با اجرای قطعات بی کلام همراه بود قطعات نوستالژیک دهه 60 موسیقی ایران در سریال های ماندگار هزاردستان و سربداران برای مخاطبان اجرا شد. حضور نزهت امیری به عنوان اولین بانوی رهبر ارکستر کشورمان در این کنسرت توجه رسانه های مختلف از جمله نمایندگان رسانه های جمعی را به خود جلب کرده بود. نزهت امیری از جمله بانوان هنرمندی است که طی سال های گذشته فعالیت های متعددی را در عرصه آهنگسازی آثار ایرانی و رهبری ارکستر چند مجموعه موسیقایی معتبر را به عهده داشته است.
وی از تابستان سال 96 رهبری ارکستر «نغمه باران» به سرپرستی علی امیر قاسمی را به عهده گرفت و در زمستان سال گذشته علاوه بر حضور در جشنواره موسیقی فجر در چند کنسرت دیگر نیز همراه با ارکستر «نغمه باران» آثار آهنگسازان شهیر ایران را روی صحنه برد. وی هم اکنون علاوه بر حضور در ارکستر ملی ایران در سمت رهبر مهمان، هدایت و رهبری ارکستر «سرزمین مادری» را به عهده دارد.
روزنامه گاردین در سال 1396 در گزارشی از نزهت امیری با عنوان «زن تابوشکن موسیقی ایران» یاد کرد.
از جمله اجراهای ایشان می توان به :
• رهبر ارکستر مضرابی (به پایه گذاری حسین دهلوی) در فرهنگسرای بهمن و تالار وحدت
• رهبر ارکستر «نغمه باران» در جشنواره سی و سوم موسیقی فجر در تالار وحدت
• رهبر میهمان ارکستر ملی ایران در تالار وحدت، به ابتکار «بنیاد رودکی» و فریدون شهبازیان، مدیر هنری ارکستر
منابع :
«گفتگوی علی جعفری پویان با نزهت امیری»با اندکی تلخیص
«گفت وگو با اولین بانوی رهبر ارکستر در ایران». خبرگزاری ایلنا
«یک هفته تمرین ارکستر ملی ایران با نخستین رهبر زن». خبرگزاری جمهوری اسلامی
«نزهت امیری نخستین زنی که رهبر ارکستر ملی ایران می شود». خبرگزاری تسنیم
«زن تابوشکن موسیقی ایران به روایت گاردین»
« گفتگو روزنامه ایران با نزهت امیری رهبر ارکستر «نغمه باران»
«تنها رهبر ارکستر زن ایرانی در تهران روی صحنه رفت». صدای آمریکا
«اولین بانوی رهبر ارکستر ایران در تالار وحدت روی صحنه می رود». ایران آنلاین.
«اجرای ارکستر ملی ایران به رهبری نزهت امیری - 31.08.2018».
««بگذار تاریخ خود سخن بگوید» سیسرون!». ایران آنلاین
با عضویت در خبرنامه پیـام امیـد از طریق ایمیل یا موبایل می توانید از برگزاری کمپین های کمک رسانی و رویدادها ما با خبر شوید
وب سایت پیام امید چارچوبی را برای جمع آوری کمک های مردمی و اعطای آن به نیازمندان فراهم می آورد. با پیام امید خیرین کمک های خود را به دست نیازمندان واقعی می رسانند. کمک های کوچک شما در کنار پیام امید نیازهای بزرگی را برآورده می کند