رضا سوخته سرایی زاده ی 11 بهمن 1329 در دارکلا، علی آباد کتول،(گلستان)کشتی گیر بازنشسته ی ایرانی است که توانایی شرکت در هر دو رشته ی آزاد و فرنگی را داشت. وی با 195 سانتیمتر قد دومین ورزش کار موفق ایرانی در تاریخ بازی های آسیایی با 3 مدال طلا و یک مدال نقره پس از اسکندر فیلابی با 4 مدال طلا است. سوخته سرایی یکی از بهترین کشتی گیران دستهی فوق سنگین تاریخ کشتی ایران به شمار می رود، با این که رشته ی تخصصی او کشتی آزاد بود اما در کشتی فرنگی نیز سابقه ی قهرمانی بازی های آسیایی را دارد.
رضا سوخته سرایی بهمن دارکلا علی آباد کتول کشتی گیر بازنشسته ی
رضا سوخته سرایی زاده ی 11 بهمن 1329 در دارکلا، علی آباد کتول،( گلستان)کشتی گیر بازنشستهی ایرانی است که توانایی شرکت در هر دو رشتهی آزاد و فرنگی را داشت. وی با 195 سانتیمتر قد دومین ورزش کار موفق ایرانی در تاریخ بازی های آسیایی با 3 مدال طلا و یک مدال نقره پس از اسکندر فیلابی با 4 مدال طلا است.
سوخته سرایی یکی از بهترین کشتی گیران دستهی فوق سنگین تاریخ کشتی ایران به شمار می رود، با این که رشته ی تخصصی او کشتی آزاد بود اما در کشتی فرنگی نیز سابقه ی قهرمانی بازی های آسیایی را دارد. اوج دوران ورزش قهرمانی او در دههی 1360 بود که ایران کمتر در رقابت های بین المللی حاضر می شد و سوخته سرایی به همین دلیل رقابت های قهرمانی جهان متعدد (1979، 1983، 1986 و 1987)، و دو المپیک 1980 مسکو و 1984 لس آنجلس را از دست داد.
وی یک رقیب داخلی قدرتمند به نام علیرضا سلیمانی داشت. از نقاط عطف دوران ورزشی او بازی های آسیائی سئول 1986 بود که سوخته سرایی تصمیم گرفت در رشته کشتی فرنگی شرکت کند تا سلیمانی در ترکیب تیم آزاد قرار گیرد و هر دو نیز مدال طلای بازی های آسیایی را کسب کردند.
سوخته سرایی کاپیتان و باتجربه ترین کشتی گیر تیم ملی در دههی 1980 و پرچم دار کاروان ورزشی ایران در 3 دوره ی بازی های آسیایی 1982، 1986 و 1990 بود که در هر سه دوره نیز به مدال طلا رسید. وی در سال های پس از انقلاب ایران به عنوان پهلوان پایتخت دست یافت و کمتر رقیبی در ایران یارای رقابت با وی را داشت. سوخته سرایی جزو بهترین سنگین وزن های جهان به شما می رود و بعضی از کارشناسان کشتی از او به عنوان بهترین سنگین وزن تاریخ ایران نام می برند. انقلاب ایران و مسائل سیاسی آن دوران باعث شد این کشتی گیر که در آن زمان در اوج آمادگی به سر می برد در حضور در رقابت های متعدد بازبماند.
این کشتی گیر در چندین دوره از مسابقات جام دانکولوف به عنوان قهرمانی رسید و از وی به عنوان یکی از رکوردداران این مسابقات نام می برند. این مسابقات از معتبرترین مسابقات کشتی است که بهترین کشتی گیران جهان در آن شرکت می کنند و سوخته سرایی بیشتر قهرمانان سنگین وزن جهان را در آن شکست داد. بسیاری از کارشناسان کشتی آن زمان سوخته سرایی را لایق سکوهای اول المپیک و جهان می دانستند و اعتقاد داشتند اگر مسائل سیاسی که مانع شرکت وی در رقابت های جهانی و المپیک شدند وجود نمی داشت، وی به نشان های بیشتری در رقابت های مختلف دست پیدا می کرد. الکساندر مدوید در مورد سوخته سرایی گفته است: "حریفی برای او نمی شناسم."
رضا سوخته سرایی خیلی زود استعداد شگرفش در کشتی نمایان شد و اصغر آذرخش رئیس وقت هیات کشتی ارتش و ناصر گیوه چی مربی تیم ارتش، خواستار حضور او در تهران شدند. پس از آمدن به تهران، تمرینات جدی خود را در تالار مرحوم توفیق جهانبخت زیر نظر ناصر گیوه چی و سپس محمود عزیزی پور ادامه داد تا در سال 1973 برای شرکت در مسابقات جهانی تهران به تیم ملی دعوت شد تا در یکصد کیلوگرم کشتی بگیرد. سوخته سرایی 17سال عضو تیم ملی کشتی آزاد و فرنگی ایران بود و به افتخارات فراوانی دست یافت و رکوردهایی هم بنا نهاد. وی در سه دوره از بازی های آسیایی (1982 دهلی، 1986 سئول و 1990 پکن) پرچمدار کاروان ورزشی ایران بود. با کسب سه مدال طلا (دوطلا در آزاد و یک طلا در فرنگی) و یک مدال نقره، سوخته سرایی رکورد دار دریافت مدال در کشتی بازی های آسیایی است و پرافتخارترین ورزشکار ایران در تاریخ این رقابت ها به شمار می رود. سوخته سرایی در وزن های 100 و 100+ و 130 کیلوگرم به افتخارات شایانی دست یافت. از جمله:
مدال طلای جام دانکلف بلغارستان (1976) که با پیروزی بر پایان مونخ از مغولستان (قهرمان جهان در سال 1975) به دست آورد. وی در این رقابت ها کلیه حریفان خود را ضربه فنی کرد.
مدال نقره مسابقات جهانی 1978 مکزیکوسیتی. او در این رقابت ها ابتدا به سسلان آندیف نابغه سنگین وزن روسها باخت ولی با پیروزی بر آیدین متین (ضربه فنی)، ژوزف بالا از مجارستان، گرگ وویکووسکی از ایالات متحده (ضربه فنی)، آدام ساندورسکی غول 03/2 متری لهستانی (ضربه فنی) و رولاندگهرکه از آلمان شرقی بر سکوی دوم قرار گرفت.
مدال نقره مسابقات جهانی 1981 اسکوپیه. در این مسابقه ها سوخته سرایی پس از سه پیروزی به دیدار سلمان خاسیمیکوف از شوروی رفت و با چهار خاک به وی باخت و دوم شد.
مدال نقره بازی های آسیایی 1974 تهران (100 کیلوگرم)
مدال طلا بازی های آسیایی 1982 دهلی نو (100+ کیلوگرم)
مدال طلا بازی های آسیایی 1982 سئول در کشتی فرنگی (130 کیلوگرم)
مدال طلا بازی های آسیایی 1990 پکن (130 کیلوگرم)
مدال طلا قهرمانی آسیا 1979 جلندر (100+ کیلوگرم)
بی شک اگر ورزش ایران در المپیک های 1980 و 1984 حضور می یافت و کشتی ایران رقابت های جهانی 1979، 1983، 1986 و 1987 را از دست نمی داد، امروز سوخته سرایی یکی از پر افتخاترین کشتی گیران سنگین وزن جهان به شمار می رفت. با آرزوی سلامتی برای ایشان .
منابع:
مقاله ی رضا سوخته سرایی در اتحادیه جهانی کشتی _ وبگاه فدراسیون کشتی ایران مقاله ی مدال آوران مسابقات آسیایی و جهانی
با عضویت در خبرنامه پیـام امیـد از طریق ایمیل یا موبایل می توانید از برگزاری کمپین های کمک رسانی و رویدادها ما با خبر شوید
وب سایت پیام امید چارچوبی را برای جمع آوری کمک های مردمی و اعطای آن به نیازمندان فراهم می آورد. با پیام امید خیرین کمک های خود را به دست نیازمندان واقعی می رسانند. کمک های کوچک شما در کنار پیام امید نیازهای بزرگی را برآورده می کند